16 Ağustos 2009 Pazar

Sivrialan Adına 15 Yıllık Bir Çalışma Örneği: Sivrialan.com

1994 yılında amatör bir çalışma olarak kurulan sivrialan.com sitesinin tek bir amacı vardı. İnternet ortamında sosyal bir ağ yaratmak ve bilgi paylaşmak. Sivrialan.com ilk defa internet hızının neredeyse günümüz internet hızından binlerce kere yavaş olduğu bir dönemde, bedava hosting ve bedava web adresi sistemi ile kuruldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Aşık Veyselin ismi söyleyerek sadece 4 adet resim taratabildim. Ve ilk defa Türkiye’de bir köy web sayfası doğmuş oldu. Tokat Üniversitesinden Doç.Dr.Hasan Akça’nın İngilizce yayınlanan “Government Information Quarterly : Challenge of rural people ” adlı makalesinde sivrialan.com un Türkiye’nin ilk köy web sitesi olduğunu söylüyor.

2000 li yıllara gelinde artık günde yüzlerce kişinin ziyaret ettiği ve binlerce hit alan bir web sayfası konumuna geldi. Bu yazıyı yazdığımda neredeyse on beş yıldır internet ortamında hem ünlü ozanımız Aşık Veysel Şatıroğlu’nu hem de Sivrialan’ı tanıtıyoruz. Sivrialan’ı basit bir köy konumundan çıkarıp bir bölgesel coğrafya konumuna getirip arkeolojik, etnolojik, coğrafik, jeolojik ve yerel kültürel düzeyde yazılar yazıyoruz. Kimi yazılarımız bir çok yöresel köy web sitesinde tıpkı basım alınarak ve sivrialan.com referans verilerek tekrar yayınlanmakta.

Sivrialan köy derneğinin sadece yardımlaşma amacı taşıdığı ve kültürümüz adına neredeyse yıllardır bir şey yapmadığı bir oluşum içerisinde olduğu ve olacağı şu günlerde sivrialan.com bu kültürel eksikliği tamamlamaya çalışıyor. Neden böyle düşünüyorum söyle açıklayayım. Derneğin eksikleri ve benim tamamladıklarım:

1.Sivrialan tarihi hakkında hiçbir araştırma yapılmamıştır. Ben Osmanlı, Cumhuriyet, Tapu Kadastro Arşivlerini ve Türk Tarih Kurumu belge ve kitaplarını tarayarak ilk Çağdan Cumhuriyet dönemi tarihine kadar hem Sivrialan hem de Emlek yöresine ait neredeyse beşbin yıllık bir tarihi ortaya çıkardım. Bu kronojik çalışmam Çukurova Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümce Lisans tezi olarak yayınlanmış ve Musa Tokmak ve Sivrialan.com referans verilmiştir.

2. Sivrialan ve Emlek yöresinde Şehit düşmüş Kurtuluş şavaşı şehitler listesini, Genel Kurmay Başkanlığından altı aylık bir incelemeden sonra bana izin verilmesi sayesinde çıkardım.

3.Sivrialan coğrafyasında olan gizli hazinemiz konumundaki “Arkeolojik İzlerimiz” resimler olarak yayınladık ve yeniden daha fazla resimlerle tekrar yayınlayacağız.

4.Sivrialan’da 1954 yılında çekilmiş olan “Aşık Veysel: Karanlık Dünyam” adlı filmini sadece ünlü film yapımcısı Türker İnanoğlu’nun Film yapım Merkezindeki Arşivlerinden özel izinle elde ettik ve İlk defa Sivrialan.com dan yayınladık.

5.Sivrialan’a değişik tarihlerde gelmiş yabancı araştırmacılarla temasa geçtim ve bunların bir listesini yayınladık. Bunlardan en önemlisi olan Amerikalı Etnik Müzik uzmanı olan Prof.Dr.Michael G. Kaloyanides ile röportaj yapıp kendi anılarını sivrialan.com dan yayınladım ve ilk defa renkli çekilmiş Sivrialan’a ait resimler ve Sivrialan’lı insanların söyledikleri müziği elde ettim. Resimler yayınlandı ama eserler henüz yayınlanmadı.

6.“Sivrialan’da Dört Mevsim Ses” adlı sinema projem Kültür Bakanlığınca desteğe layık görüldü ve Sivrialan’da bir belgesel çektim ve Kültür Bakanlığına teslim ettim.

7.Sivrialan.com web sitesi TRT2, Radikal, Yeni Çağ, Yeni Şafak, Milliyet vb. Ulusal gazetelerde başarılı ve örnek web sitesi olarak haber niteliğinde yer aldı ve tüm Türkiye’ye mal oldu.

8.Hacettepe Üniversitesi Kamu yönetiminde öğretim görevlisi olan Yar.Doç.Mete Yıldız ve Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Sayın Dr.Zuhal Güler Parlak ‘ın ortak yürütüğü bir sosyolojik araştırmaya Türkiye’den sadece iki köy web sitesi davet edilmiştir. Bunlardan biri sivrialan.com dur. Daha sonra bu araştırma “İnternetteki Köylerimiz” adlı kitaba esin kaynağı olmuştur ve kitapta sivrialan.com dan sık sık bahsedilmektedir.

Şahış olarak bunları yapabiliyorsam dernek olarak neleri yapacağımızı tahmin edebilirmisiniz ? Gerekli finasman sağlanırsa İstanbul’daki Osmanlı Arşivleri taranıp 500-1000 yıllık geçmişimiz sülale olarak çıkarılabilir. Amerika’daki DNA labratuvarları ile 5 bin yıllık göç haritamızı çıkarılabiliriz. Sivrialan’a gelmiş, insanlarımızın videosunu resimlerini çekmiş ve kayıt yapmış onlarca araştırmacının izi sürülebilir ve arşivleri elde edilebilir. Avrupa Birliği, Amerikan Büyükelçiliği, Japonya hükümeti ve Dünya Bankasının verdiği büyük çaplı fonlar köye aktarılıp köyümüzün bir çok problemi çözülebilir. Gün ışığına çıkmamış tüm Arkeolojik hazinelerimiz koruma altına alınabilir. Kaçak kazı önlenebilir. Ve daha bir çok şey…

Sivrialan.com aslında sadece bir ışık ve bir örnek.Umarım dernekciliği sadece ölüm anında köye sosyal yardımlaşma amacı dışına çıkarırız ve yukarıdaki basit örnekleri uygulamaya geçiririz. Başarıları tescil edilmiş olan sivrialan.com bilimsellik ve Atatürk’ün hedef gösterdiği ilkeler üstüne kurulmuştur. Ve bu konudada asla taviz vermeyecektir.

Musa Tokmak