23 Aralık 2008 Salı

Kısa Süren Bir Kooperatifcilik Hikayesi

Yılmaz Kurtyiğit 1945 yılında Sivrialan’da doğmuştur. 1969 yılında Sivrialan Köy kalkınma kooperatifini kurmuş ve başkanı olmuştur. Özellikle 1970 yıllarda Almanya, İtalya, Avusturya ve İsviçre’de kooperatifçilik konusunda incelemek maksadıyla incelemelerde bulundu.
1969 yılında kurulan Sivrialan kalkınma kooperatifiçilik projesine 34 adet montofon ineğinin yurt dışından getirilerek başlanmıştır. Daha sonra Sivrialan köyünün yaklaşık 6 km güneyinde yer alan Hüyük köyünün arazisi içerisinde salam-sosis-sucuk fabrikası kurulmuştur. Fabrikanın genel işletme projesi olarak yılda yaklaşık olarak 4000 sığır, 2000 dana ve 1500 mandanın kesiminin yapılması planlanmaktaydı. Elde edilen kesimler sonucu 350 ton sucuk, 180 ton sosis, 100 ton salam, 6 ton füme dil, 31 ton jele işkembe, 94 ton kıymetli et(bonfile, kontrifle, büftek, pirzola, vb.). Bunların yanında baş, sakatat, deri, rendering, ürünleri de ayrıca elde edilip satılmayı planlamaktaydılar.
Daha sonra 1980 yıllarda fabrika kapanma noktasına gelmiş ve en sonunda el değiştirerek "Set-San" olmuştur. Ancak bir iki yıl sonra fabrika kapanmıştır. 2005 yılında da tümüyle harap bir vaziyette çökme noktasına gelmiştir.
Hayvanların barınağı olarak Sivrialan köyünün içerisinde şimdi eski ortaokul olan yerde ahır yapılmış olup önceleri hayvanları besleme maksadıyla inşa edilmiş ama kooperatif faaliylerinin tam olarak yürütülememesi sebebiyle daha sonra tekrar elden geçirilmesiyle ortaokul olarak kullanılmış ve sonra yoğun göçler sebebiyle terk edilmiş bir konumda günümüzde durmaktadır.
Güzel başlayan bir kooperaftifcilik hikayesi maalesef hüsranla bitmiştir. Sivrialan köyü ekonomisine makro ve milli ekonomiye mikro ölçekte katkısı çok olacak bu proje günümüzde devam etse idi yoğun yaşadığımız göçler maalesef olmayacaktı. Ama olmadı...

Hiç yorum yok: