7 Aralık 2008 Pazar

SİVRİALAN ÜZERİNE YAPILMIŞ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR

*Araştırma: Musa TOKMAK
Botanik Alanında Bir Çalışma: Born Müller,Roy Makaoy ve Gilberto Silvia (Alman ve Japon Öğrenciler)
Sivrialan'ı da içerisine alan Botanik çalışmaları 1900 yılların sonralarında ve özelikle 1965 li yıllarda yoğun bir şekilde Sivrialan ve çevresinde devam etmiştir. İlk botanik çalışması 1890 li yılların sonralarında Amerikalı araştırmacı Born Müller tarafından yapılmıştır. Born Müller yalnız başına Sivrialan'a yazın gelmiş birkaç gün Sivrialan'da konakladıktan sonra Sivrialan'dan ayrılmıştır. Özellikle Sivrialan köyünün Kuzey Batı tarafına düşen Karababa bölgesinde çalışmalarını yapan Müller, Karababa bölgesine ait olan iki tane endomik bitki keşfetmiştir. Bunun da anlamı sadece Sivrialan bölgesinde yetişen ve diğer alanlarda yetişmeyen iki tane farklı tür çiçeğin olduğudur. Bu çalışmalardan sonra Sivrialan köyüne 1965 li yıllarda yine Amerika�dan Roy Makaoy ve Gilberto Silva yine botanik çalışmalar için gelmişlerdir. Yine Sivrialan bölgesindeki çiçek türleri incelenmiştir.
Bu çalışmaları takiben 2007 veya 2008 yıllarında Hacettepe üniversitesince yeni bir araştırma çalışması planlanmaktadır. Bu araştırmada yine Sivrialan'ın da dahil olduğu Emlek yöresine ait coğrafyalardaki çiçek türleri araştırılacaktır.
Antropolojik Bir Çalışma: Arne Tesli
Arne Tesli Norveçli bir bilim adamıydı. Sosyal-Antropoloji alanında eğitim almıştır. Şu anda Norveç'te Kentsel ve Bölgesel Araştırma Enstitüsünde Araştırma Müdürü olarak görev yapmaktadır.
1979 yılında Sivas Yöresindeki Göç ve Yerel Kaynakların Kullanılmasıyla Azaltılması ve 1986 yılındaki çalışması olan Türklerin Uluslar Alandaki Göç Hareketleri alanında yaptığı çalışma Norveç'deki Bergen Üniversitesince yayınlanmıştır. Bu sebeplerden dolayı 1978 yılında Sivrialan'a gelmiştir ve birkaç ay Sivrialan'da kalmıştır. Özellikle Türkçe öğrenme konusundaki ilgisi dikkat çekmiştir. Sivrialan'da kalığı süre içerisinde yerel halkla ilişkisi dostça olmuştur.
Arkeolojik Çalışmalar:
1-H. H. Van Osteen:
1900 li yıllarda Yukarı Kızılırmak bölgesinde Arkeolojik araştırma yapmak amacı Sivrialan
köyüne de gelmiştir. Bizlerin küp kırığı dediğimiz türden her türlü seramik parçalarını toplayan Amerikan Chiago Üniversitesinden Van Osteen daha sonra çalışmalarını makale olarak yayınlamıştır. Bu çalışmaları daha sonra yayınlanan Orta Anadolu'daki Arkeolojik çalışmalara ışık tutmuştur. Sivrialan köyündeki Kale tabir edilen bölgenin ilk defa Yamaç türü yerleşim alanı olduğu bu kişi tarafından tespit edilmiştir. Sivrialan'da kaç gün kaldığı ve kalış yılı kesin olarak henüz bilinmemektedir.
2-TAY Projesi:
İstanbul Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümünce başlatılan bir proje olan TAY (Türkiye'nin Arkeolojik Yerleşimleri) projesinin amacı tüm Türkiye'de arkeolojik alanların kayıt altına alınması ve resimlenmesi varsa tahribat durumunu ortaya konulması için 2000 yılından beri bir çalışma içerisine girmişlerdir. Ağustos ayı içerisinde Ortaköy'e gelen ve orada karavanları ile üs kuran TAY ekibi 5/8/2003 tarihinde özelikle üniversiteli geçlerden olan bir gurup tarafından Sivrialan'a gelmişler ve arkeolojik alanlar kayıt altına alınmıştır. Kale bölgesinin resimleri çekilmiş ve buranın daha önceden de tespit edildiği gibi Yamaç Yerleşimi olduğu doğrulanıp herhangi bir tahribatın yapılmadığı tespit edilmiştir ve kayıt altına alınmıştır.
3-Arkeolog A. Tuba Ökse:
Hacettepe Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümünde halen öğretim üyesi olan A. Tuba ÖKSE 1994 yılından beri Sivas bölgesinde arkeoloji bilimi için yüzey araştırması yapmaktadır. Tüm Sivas yöresini gezen Ökse elde ettiği verileri çeşitli tarihlerde yayınlanan Kültür Bakanlığını yayını olan Kazı Sempozyum Sonuç raporlarında bildiri olarak yayınlamıştır. Bu sebepten dolayı bu kişi 1998-1999 yılları yaz aylarında Sivrialan'a gelmiş ve olası Höyük ve yerleşim yerlerini tespit etmiştir. Tespit ederken en büyük ip uçlarını araziden topladığı seramik(küp kırığı) parçaları ile elde etmiştir. Bu parçaların rengi,yüzey dokusu,yapılış şekli,pişirilme şeklinden elde etmiştir. Sivas bölgesinin Arkeolojik çalışma alanında resmi inceleme ve makale yazma yetkisi bu kişiye ait olup yine Sivrialan'da dahil olmak üzere tüm Sivas bölgesi bu kişiye Kültür Bakanlığınca tescil edilmiştir.
Etnik Müzik Alanında Bir Çalışma:
Fransız EtnoMüzik Araştırmacı:ALAİN GHEERBRANT
Fransız EtnoMüzik araştırmacılarından ALAİN GHEERBRANT 1957 yılında Sivrialan'a gelen Fransız müzik araştırmacısı,Aşık Veyselle tanışarak ses kayıtlarını yapmıştır.Bu gezi esnasında kendisine Sabahattin Eyüboğlu ve Yaşar Kemal gibi büyük yazarlar eşlik etmiştir.Bir hafta Sivrialan'da kalan bu gurup daha sonra Sivrialan'dan ayrılarak Türkiye'nin başka bölgelerine gitmişlerdir ve ses kayıtları yapmışlardır.Fransa'da Ocora Firması tarafından 1960 lı yıllarda yayınlanan plak daha sonra Bocora Records tarafından 1985 yılında tekrar kaset olarak yayınlanmıştır.Türkiye'de neredeyse bulunmayan bu eser bizzat Aşık Veysel'in kendi ağzından Sivrialan'da doldurulmuştur.Şuanda Amerika'da Oberlin Üniversitesi Müzik bölümünde bir kopyası bulunan bu eser piyasada bulmak zor.
Prof.Dr.Michael G. Kaloyanides
1970 yılının yaz ayında etnik müzik çalışması için Sivrialan'a gelmiştir ve birkaç ay Sivrialan'da kalmıştır. Yunan Girit adası asıllı Amerikalı Etnik Müzik Profesörüdür. Halen New Haven, Connecticut üniversitesinde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. Sivrialan'a bir arkadaşı ile gelen Kaloyanides köyde ses kayıtları yapmıştır. Elde ettiği bu kayıtlar daha sonra özel bir şirketçe yayınlanmıştır. Aşık Veysel ile de tanışan bu kişi Aşık Veysel'den bağlama dersi almıştır.

Hiç yorum yok: